De Syrische hamster komt van oorsprong uit Aleppo, Syrië. In 1930 hebben wetenschappers een nestje op gegraven waar van 4 met succes met de hand groot gebracht. De meeste van onze huisdier Syrische hamsters stammen af van deze 4 hamsters.
De Syrische hamster is van nature solitair wat betekent dat ze alleen leven. Deze soort kan dan ook echt niet samen leven. Een hele enkele keer gaat het goed, maar dit gaat met een hoop stress gepaard. De andere keren vechten ze letterlijk tot de dood. Het is dan ook niet zielig om ze alleen te houden.
Hamsters zijn schemerdieren wat in houdt dat ze ’s avonds en ‘s nachts actief zijn en overdag slapen. Hier houdt de Syrische hamster zich over het algemeen dan ook heel strikt aan. Het is afhankelijk per diertje rond welke tijd hij/zij actief wordt en weer gaat slapen. Je kan veel hamsters wel leren op een vast tijdstip wakker te worden door middel van het geven van eten.
Hamsters zijn hele actieve dieren. Ze lopen dan ook kilometers in een nacht. Om deze reden hebben ze niet genoeg aan een klein kooitje en looprad. Uit officieel onderzoek is gebleken dat de Syrische hamster pas zijn natuurlijke gedrag kan vertonen in een verblijf met een bodemoppervlak vanaf 100x50cm (groter is altijd beter) en een laag bodembedekking van minimaal 15cm dik. Hamsters leven van nature onder de grond in zogenoemde burchten. Dit is ook de reden waarom ze zo graag tunnels graven. Buizen zijn hier helaas geen vervanging voor en daar naast zijn de hamsterbuizen te klein voor de Syrische hamster. Ook hebben ze een looprad nodig van minimaal 28cm doorsnee (groter is altijd beter), zodat ze met rechte rug comfortabel kunnen lopen zonder last te krijgen van hun rug.
De Syrische hamster (ook wel Goudhamster genoemd) bestaat tegenwoordig in veel verschillende kleuren/mutaties, maar er bestaan ook verschillende patronen en vachttypen. Dit zijn er eigenlijk te veel om op te noemen. Wel heb ik een klein overzicht gemaakt met de kleuren, patronen en vachttypes die ik zelf fok of regelmatig voor komen in mijn nestjes. Hier is ook meer informatie te vinden over die specifieke genen. Niet alle combinaties van kleuren, patronen of vachttypes zijn mogelijk zonder risico of gevolgen. Daarom is het zo belangrijk je eerst in te lezen over genetica voor je aan het fokken van dieren begint. Hoe groot of hoe klein dan ook.