Fokdoelen

Gezondheid: In eerste instantie richt ik me hoofdzakelijk op de gezondheid van mijn dieren. We willen natuurlijk allemaal dat onze huisdiertjes zo oud mogelijk worden.

Als het bekend is dat er een gezondheidsprobleem bij 1 van mijn dieren voorkomt die erfelijk is zal dit dier en direct gerelateerde dieren uit de fok worden gehaald. Een enkele keer komt het ook voor dat een diertje op oudere leeftijd ineens een probleem krijgt waar van ik vermoed dat het niet erfelijk is, maar dit niet uit gesloten kan worden. Als in zo een geval er wel al nakomelingen zijn kies ik er vaak voor om wel een diertje aan te houden uit zo een nest, maar dan een mannetje en dat ik deze hamster dan pas na 1,5 jaar in zet. Toont dit diertje dan nog niet dit probleem of een ander probleem dan zet ik hem in.  Sowieso probeer ik zo veel mogelijk mannetjes op latere leeftijd in te zetten, zodat ik zekerder ben wat betreft hun gezondheid. Bij dames gaat dit helaas niet.

Helaas blijven het wel levende diertjes, dus hoe graag ik het ook zou willen kan ik niet garanderen dat de diertjes niets zullen krijgen. Wel kan ik deze kans zo klein mogelijk maken.

Karakter: Karakter staat op nummer 2. De hamsters moeten een lief karakter hebben en niet bijterig of angstig zijn. Als een hamster wel Angstig, Agressief of bijterig is wordt deze uitgesloten voor de fok, zodat nieuwe baasjes hier met een lief huisdier weg gaan.

Uiterlijk: Als showfokker let ik ook op uiterlijke kenmerken. Als een diertje dus gezond en lief is ga ik kijken naar het uiterlijk. Hoe is deze qua uiterlijk en in hoeverre voldoet de hamster aan de standaard voor een Syrische hamster.

Mijn Hamstery bestaat pas sinds September 2016 dus ben ik nog niet zo ver met het op bouwen van een eigen foklijn. Momenteel richt ik me dan ook nog vooral op gezondheid en karakter. Qua uiterlijk let ik wel al op de belangrijkste details, maar nog niet echt op kleur bijvoorbeeld. Momenteel richt ik mij vooral op Créme gerelateerde kleuren en Langhaar, maar er komen ook regelmatig andere kleuren en vachttypes voor in mijn nestjes.

Een koppel kiezen: Als ik een koppel kies kijk ik eerst wat ze aan elkaar toevoegen. Het mooist is als ze elkaar aan vullen op verschillende punten. Daarna kijk ik richting welke kleur ik wil fokken en met welk koppel ik dat kan bereiken. Natuurlijk maak ik bijvoorbeeld geen Roan X Roan combinatie of andere combinaties die sterk af te raden zijn.

Een dame wordt in principe in gezet tussen de 5 en 6 maanden oud voor een eerste nestje en een mannetje het liefst zo laat mogelijk zodat hij zich zelf al heeft kunnen bewijzen qua gezondheid. Bij de dieren wordt ook gekeken naar de algehele conditie en of het vrouwtje sterk genoeg is om een nestje groot te brengen.

In principe fok ik alleen een nestje als de nakomelingen voor mijn lijn ook daadwerkelijk een toevoeging hebben. Over het algemeen krijgt een dame maar 1 nestje in haar leven met een enkele uitzonderringen als er bijvoorbeeld niet in het nest zat wat ik zocht. Als er nog een 2de nestje volgt krijgt de dame minimaal 2-3 maanden rust. Daarbij wordt ook gekeken naar haar lichamelijke conditie.

Nakomelingen: De nakomelingen worden vanaf 2 weken leeftijd wanneer de oogjes open gaan dagelijks op gepakt. Zo gaan ze handtam naar een nieuwe eigenaar. Handtam betekent niet dat je direct al alles met ze kan doen. Ze zijn dan al handen gewend voor zo ver mogelijk, maar eenmaal verhuist moeten de diertjes zich nog steeds aan passen aan de nieuwe baasjes en omgeving. Dit kost nou eenmaal veel aandacht, tijd en geduld. Hamsters zijn hele actieve dieren, dus zullen nooit volledig stil blijven zitten. De ukken mogen in principe vanaf 5 weken leeftijd verhuizen.

Syrische hamster Squirtle met zijn knappe koppie.