Huisvesting/Verzorging

Verblijf:

Hamsters zijn hele actieve dieren die kilometers in een nacht lopen. Daar naast hebben ze veel bezigheden nodig, zodat ze zich niet gaan vervelen en als gevolg ongewenst gedrag gaan vertonen. De Syrische hamster is de grootste hamster soort die wij als huisdier houden. Om deze reden hebben ze ook wat meer ruimte nodig en grotere spullen dan bijvoorbeeld een dwerghamster. Uit officieel onderzoek is gebleken dat de Syrische hamster pas zijn natuurlijke gedrag kan vertonen in een verblijf met een bodemoppervlak vanaf 100x50cm (groter is altijd beter) en een laag bodembedekking van minimaal 15cm dik. Stereotype gedrag, zoals tralie knagen en in de tralies klimmen is dan ook geen normaal gedrag, maar gedrag wat het diertje uit verveling vertoont. Dit kan zelfs uiteindelijk voor zo veel frustratie zorgen dat de hamster bijvoorbeeld bijterig kan worden. Hamsters leven van nature onder de grond in zogenoemde burchten. Dit is ook de reden waarom ze zo graag tunnels graven. Buizen zijn hier helaas geen vervanging voor en daar naast zijn de hamsterbuizen te klein voor de Syrische hamster. Ook hebben ze een looprad nodig van minimaal 28cm doorsnee (groter is altijd beter), zodat ze met rechte rug comfortabel kunnen lopen zonder last te krijgen van hun rug. Het wiel moet een dicht loop oppervlak hebben. Metalen wielen zijn ongeschikt en zelfs levensgevaarlijk.

Schuilplekken:

Huisjes en andere schuilplekken moeten een opening hebben van minimaal 7cm doorsnee (groter is zeker aan te raden). Dit, omdat ze er ook met volle wangzakken door heen moeten passen en zo kunnen ze niet vast blijven zitten of verwondingen op lopen door een te krappe opening. Hamsters zijn prooidieren. Om deze reden zijn er genoeg schuilplekken nodig. Hoe meer schuilplekken hoe beter je hamster zich op zijn gemak zal voelen en hoe relaxter hij dus zal zijn. Het mooiste is als de schuilplekken een open bodem hebben en/of een dak die je eraf kan halen, zodat je altijd makkelijk bij je hamster kan.

Bodembedekking:

Je zal je hamster heel blij maken met een laag bodembedekking van minimaal 15cm aangezien hamsters van nature echte gravers zijn. Dit is 1 van de redenen waarom mijn voorkeur uit gaat naar een aquarium of terrarium. Hier kan je veel bodembedekking in doen tegenover een kooi en het is nog veiliger voor de hamster ook. Wat betreft bodembedekking is aan te raden je vaste bodembedekking met katoen bodembedekking te mengen of met laagjes hooi er tussen. Dit verstevigd de bodembedekking waar door tunnels overeind blijven staan die gegraven worden door de hamster. Hier door zal je hamster nog meer plezier hebben in het graven van tunnels.

De tanden van een hamster:

Hamsters zijn echte knaagdieren. Hun tanden groeien dan ook constant door en deze slijten door veel te knagen. Hier is voer niet genoeg voor. Hier krijgen alle dieren verse wilgentakken om op te knagen. Hier zijn ze dol op en de bast is ook nog eens goed voor de darmen. Paardenbloemwortelen en aardpeer stengels zijn ze ook dol op. Je kan ook takken van andere fruitbomen gebruiken. Vers is wel belangrijk, want als de takken eenmaal bruin worden hoeven ze ze vaak niet meer en gaan de voedingsstoffen verloren. Likstenen en soort gelijk knaagmateriaal wat in dierenwinkels te verkrijgen is is sterk af te raden. Onder andere het zout gehalte is erg hoog wat ontzettend slecht is voor de nieren van je hamster. Daar naast vinden ze het vaak niet eens lekker en als je gewoon goed voer voert hebben ze geen extra voedingsstoffen nodig. Door dat de tanden constant groeien is het aan te raden regelmatig te controleren of jouw hamster zijn tanden nog goed zijn. Als een hamster namelijk een afwijkend gebit heeft of niet genoeg kan knagen kan het zijn dat je hamster zijn tanden te lang worden wat erg pijnlijk kan zijn en wat eten op den duur onmogelijk maakt.

Voeding:

Hamsters behoren tot de groep knaagdieren maar zijn geen herbivoren, zoals bijvoorbeeld Cavia’s. Hamsters zijn omnivoren (alles eters). Ze mogen naast groenten en fruit (fruit het liefst niet te veel in verband met de natuurlijk aanwezige suikers) dan ook andere producten, zoals gekookte kip (zonder kruiden), meelwormen, een beetje muesli, Brinta aangemaakt met kattenmelk en nog veel meer. Dit is vooral heel goed voor dieren die wat extra energie kunnen gebruiken, zoals drachtige hamsters, zogende hamsters en jonge hamsters in de groei (tot ongeveer 5 maanden). Niet elk voer in de winkel is ook even goed voer. Vooral voer van bijvoorbeeld Action is sterk af te raden. Zelf voer ik de Syrische hamster mix van Rodenttopia met wat kruiden erdoorheen (zie foto’s hier onder). Deze mix vinden ze veel lekkerder dan de gemiddelde mix in de dierenwinkel en het is nog eens gezonder ook. Gemengd voer is wel aan te raden bij hamsters tegenovergestelde van de meeste andere knaagdieren/konijnen. Natuurlijk moet je altijd op letten dat ze alles uit het voer netjes op eten, maar hamsters over eten zich niet snel en zo heeft je hamster ook weer even wat te doen.

Nestmateriaal:

Hamster maken graag een nestje. Als je ze wat nestmateriaal geeft zal je dan ook zien dat ze dit in hun wangzakken zullen proppen en het mee nemen naar de uitgekozen plek voor hun nest om een nestje te bouwen. Geschikt nestmateriaal is onder andere toiletpapier zonder inkt en ander natuurlijk nestmateriaal wat te verkrijgen is in de dierenwinkel. Het liefst wel zonder geur eraan. Hamsterwatten zijn synthetisch en kan levensgevaarlijk zij voor je hamster. Geef dit dan ook niet. Er zijn te veel gevallen bekend waarbij een hamster erin is gestikt of dat er ledematen zijn af gekneld door de draden. De watten van Vitakraft zijn een twijfel geval en persoonlijk ben ik van twijfel je? Niet doen!

Hamsters zijn zindelijk:

Hamsters zijn zindelijke dieren. Ze hebben in principe 1 vaste plek waar ze hun behoeftes doen. Dit is vaak in een hoekje van het verblijf. Hier door is het verblijf makkelijk schoon te houden en hoef je alleen maar ongeveer eens per week het plashoekje schoon te maken. De hele kooi enig sinds afhankelijk van de bodembedekking, kooiformaat en laag bodembedekking hoeft maar eens in de paar maanden. Een badje met chinchillazand/knaagdierenzand willen ze ook nog wel eens als toilet gebruiken.

Vachtverzorging:

Hamsters zijn hele schone dieren en hoeven dus niet in bad. Dit is ook sterk af te raden. Ze kunnen hier van in shock raken en komen te overlijden. Hamsters wassen zich zelf en houden zich op deze manier goed schoon. Je kan ze eventueel een badje met chinchillazand/knaagdierenzand geven om hun hier bij te helpen. Dit vinden ze heerlijk en soms gebruiken ze het ook als toilet. Zeker voor oudere hamsters is het soms wat lastiger om op bepaalde plekken te komen en dan kan zo een badje ze daarbij helpen. Als ze erin gaan hamsteren is het aan te raden het badje uit het verblijf te halen en maar voor een korte tijd per dag erin te zetten. Langharige hamsters moeten zo nu en dan wel eens door gekamd worden. Dit kan met bijvoorbeeld een kinder tandenborstel.

Medisch:

Hamster zijn misschien kleine dieren, maar ze kunnen net zo goed ziek worden als elk ander dier en verdienen dan ook medische zorg. Hamsters zijn prooidieren en zullen het dan ook niet snel laten blijken als ze pijn hebben. Als je merkt dat je hamster iets mankeert is het dan ook altijd belangrijk zo snel mogelijk een afspraak te maken bij een dierenarts en niet eerst af te wachten. Dit kan het verschil tussen leven en dood zijn. Zelfs simpele diarree of een ontsteking kan een hamster in korte tijd fataal zijn. Ook een hamster heeft gevoel en verdiend medische zorg als hij of zij ziek is. Heb je geen dierenartskosten over voor een hamster. Neem er dan ook geen. Een goede fokker zal zo veel mogelijk zijn of haar best doen om gezondheidsproblemen in een lijn te voorkomen. Helaas geld dit alleen voor de erfelijke, niet voor problemen als een ontsteking. Ook voor erfelijke problemen geld helaas dat het eerst moet uiten voor dat een fokker hier wat mee kan doen.

Een mooi voorbeeld van Duitste stijl. Een deksel is altijd aan te raden.