Hamster weetjes

De belangrijkste dingen die je moet weten over de hamster.


-Hamsters zijn schemer dieren en worden dus pas wakker wanneer het donker wordt. Ze zijn dus over het algemeen niet zo geschikt voor jonge kinderen die voor die tijd naar bed moeten.

-Hamsters zijn prooidieren en dus kan je ze bijvoorbeeld beter niet van boven af benaderen. Daar kunnen ze erg van schikken.

 -Syrische hamsters kunnen in winterslaap gaan. Dit ziet er bijna uit als of ze dood zijn, maar hun organen werken gewoon nog alleen heel langzaam. Controleer dus eerst of je hamster niet in winterslaap is voor dat je hem dood verklaart. Dit gebeurt over het algemeen alleen wanneer het onder de 15 graden is en ze ook weinig daglicht krijgen, maar er zijn altijd uitzonderingen.

-Hamsters zijn graaf dieren en dus maak je ze erg blij met een dikke laag graafbare bodembedekking. Het liefst minimaal 20cm dik. Hier zijn aquariums erg geschikt voor. Je kan soms voor €20,00 al een groot lek aquarium krijgen met de goede afmetingen.

 -Hamsterwatten en zoutstenen/likstenen zijn uit den boze. Hamsterwatten kunnen ze in stikken of het kan bijvoorbeeld het pootje af knellen en likstenen zijn veel te zout wat onder andere slecht is voor de nieren. In plaats van dat kunt u wc papier zonder inkt gebruiken, katoen bedding, papier snippers enz. en in plaats van een knaagsteen verse wilgentakken, paardenbloemwortel, Aardpeerstengel enz.

-Hamsterbuizen zijn helaas niet geschikt voor Syrische hamsters. De doorsnee hiervan is te klein. Zeker met volle wangzakken kunnen ze hun wangzakken makkelijk beschadigen als ze door buizen gaan of vast komen te zitten.

-Een hamster moet je nooit wassen. Hier door kunnen ze in shock raken en komen te overlijden.

-de kooi moet op een tochtvrije plaats staan en ook niet te dicht bij apparatuur, zoals televisie om longontsteking  en hard geluid te voorkomen.

-Langharige Syrische hamsters moeten regelmatig geborsteld worden. Met name goede langhaar mannen. Bij vrouwtjes is het haar vaak minder lang en ook sommige mannen krijgen minder mooi lang haar. Een tandenborstel is hier heel geschikt voor. Niet je eigen natuurlijk 😉

– Als laatste wil ik graag een tip geven. Begin niet aan een huisdier indien je hier niet volledig achter staat of als je geen ruimte hebt voor de juiste maat verblijf. Het komt helaas te vaak voor dat een kind een huisdier wil en dit dan vaak ook krijgt zonder dat de ouders er volledig achter staan. Kinderen zijn er vaak snel op uit gekeken waardoor de ouders met de verzorging komen te zitten en de hamster vaak snel op marktplaats eindigt. Ook zie je vaak dat de ouders er dan minder aan uit willen geven wat ten koste gaat van het geluk en de gezondheid van de hamster. Denk er dus goed over na voordat je een huisdier aanschaft. Hamsters zijn misschien klein, maar hebben ook gewoon gevoel. Hierdoor voorkom je een ongelukkige hamster.