Hoe weet ik met wat voor fokker ik te maken heb?

Vooral als beginnende hamstereigenaar kan het erg moeilijk zijn om een onderscheid te maken tussen verantwoordelijke of onethische fokkers, én ook voor ervaren hamstereigenaren kan dit soms nog lastig zijn. Ik hoop dat ik jullie hiermee een stapje verder kan helpen om onderscheid te maken in de kwaliteit van hedendaagse fokkers en hun ethische of onethische doeleinden.

Hieronder som ik wat punten op hoe het over het algemeen zal zijn bij elk soort fokker. Hou in gedachten dat er altijd één of enkele punten kunnen afwijken van het gemiddelde plaatje.

Hobby fokkkers / Ethische fokkers:

 • Ruime verblijven van minimaal 80x50cm (LxD), een loopwiel van minimaal 28cmø, een laag bodembedekking van minimaal 10cm, genoeg uitdaging in het verblijf en een schoon verblijf.
 • De dieren hebben een stamboom van minimaal 4 generaties.
 • De fokker kan je meer vertellen over de achtergrond van de dieren.
 • Een goede fokker heeft zich goed ingelezen over het fokken en kan daarom een hoop vertellen over genetica; kan de kleur van je hamster vertellen en of het een mannetje of vrouwtje is.
 • De ukken worden tussen 3,5 en 4 weken oud bij de moeder weg gehaald en op geslacht gescheiden. Ze blijven dan minimaal tot 5 weken oud nog in groepjes van hun eigen geslacht wonen bij de fokker.
 • Ethische fokkers doen een hoop moeite om lieve, gezonde en mooie dieren te fokken wat ze uit liefde doen en niet met een winstoogmerk. Om deze reden vinden ze het ook erg belangrijk dat de dieren goed terecht komen en zullen ze dus over het algemeen vrij strenge voorwaarden hebben waar de toekomstige eigenaren aan moeten voldoen voor ze een hamster mee krijgen.
 • De ukken worden zodra mogelijk al zoveel mogelijk opgepakt, zodat ze alvast aan mensenhanden wennen.
 • Veel hobbyfokkers doen mee aan kleine knaagdier shows van de KLN/NKV.
 • Ook hebben ze niet constant één of meerdere nestjes en fokken ook een beperkt aantal soort dieren.
 • Vaak hebben ze een beperkt aantal dieren. Als je stellingkasten vol met mini verblijven of labbakken ziet, maak dan gelijk rechtsomkeert! Zorg er dus altijd voor dat je weet hoe de dieren er bij zitten.
 • Verantwoordelijke fokkers zijn bekend bij andere ethische fokkers aangezien je als goede fokker veel samen moet werken en je niet genoeg hebt aan de dieren van één andere fokker.

Broodfokker:

 • Kleine verblijven. Meestal labbakken of hokjes van 60x40cm of kleiner. Vaak ook een te klein loopwiel of zelfs helemaal niet; zeer weinig tot geen uitdaging; zeer weinig bodembedekking en meestal niet al te schoon.
 • Meestal wordt de achtergrond van deze dieren helaas niet bijgehouden waardoor onder andere inteelt niet uitgesloten kan worden.
 • Aangezien de achtergrond niet bijgehouden wordt, kunnen ze weinig tot niets vertellen over de stamboom, zoals genetische informatie, gemiddelde leeftijd, etcetera. Dit neemt niet weg dat ze wel gewoon wat kunnen verzinnen als je er toch naar vraagt.
 • Helaas interesseert het deze fokkers veelal niet hoe dieren worden gefokt. Zolang er maar zo veel mogelijk wordt geboren en verdient aan ze. Deze fokkers handelen vaak uit wat het handigste is in verband met een winstoogmerk. Bijvoorbeeld dat de ukken veel te vroeg bij de moeder weg gehaald worden en dat ukken zelfs als ze al vruchtbaar zijn nog gemengd zitten waar door ze vaak al op veel te jonge leeftijd drachtig worden en de nieuwe eigenaren vaak onverwacht met een nestje zitten.
 • Hamsters worden soms te jong verkocht aan mensen waardoor hun afweersysteem nog niet sterk genoeg is om de stress aan te kunnen, met als gevolg dat ze vaak snel ziek worden of zelfs overlijden (denk aan natstaart; een gevaarlijke bacterie die alleen jongen nekt)!
 • Aangezien deze fokkers weinig liefde en tijd in de dieren steken -en ze alleen maar in zo groot mogelijke getalen fokken om er aan te verdienen- interesseert het ze vaak niets hoe de diertjes terecht komen. Ze zullen dus geen of weinig voorwaarden hebben en geen vragen stellen over hoe ze terecht gaan komen. Hoe meer ze verkopen hoe beter.
 • Er is totaal geen aandacht aan de ukken besteed. Ze zijn dan vaak ook nog geen mensenhanden gewend en dit merk je met het hanteren. Als je al het geluk hebt dat je hamster ooit handtam wordt, duurt dit veel langer dan wanneer de hamster dit al van jongs af aan gewend is.
 • Broodfokkers hebben bijna altijd wel een nestje beschikbaar. Meestal meerdere nestjes tegelijk waar door ze eigenlijk altijd wel aanbod hebben.
 • Deze fokkers fokken meestal alle soorten hamsters. Soms zelfs ook nog andere soorten dieren (zoals groothandels).
 • Hebben meestal stellingen vol met kleine vieze hokjes. Meestal leven er meerdere dieren in eén hok; zo ook solitaire hamsters.
 • Medische hulp zal hier niet verzorgd worden. Verbaas je niet als er dode dieren in de hokken liggen.

Pretnest, Oepsnest of Onwetende hobby fokkers:

 • Kleine verblijven. Meestal kleine verblijven van 60x40cm of kleiner. Vaak ook een te klein loopwiel, zeer weinig tot geen uitdaging, zeer weinig bodembedekking. Vaak puur uit onwetendheid.
 • Meestal wordt de achtergrond van deze dieren niet bijgehouden of is het überhaupt onbekend, omdat het diertje uit een pretnestje komt of uit de dierenwinkel. Hierdoor kan onder andere inteelt niet uitgesloten kan worden.
 • Aangezien de achtergrond niet bijgehouden wordt of onbekend is kunnen ze weinig tot niets vertellen over de stamboom en hier bijkomende informatie.
 • In sommige gevallen van oeps nestjes zullen ze de dame drachtig hebben aangekocht.
 • Helaas zijn er veel fokkers die denken dat fokken gewoon 2 hamsters bij elkaar zetten is. Dit is niet het geval.
 • De ukken worden helaas nog wel eens uit onwetendheid te laat op geslacht gescheiden en/of ze gaan al met 4 weken naar hun nieuwe huis wat te vroeg is. Op deze leeftijd leren de kleintjes nog van elkaar en daarnaast is de weerstand met 4 weken nog vrij laag waar door de kans groter is dat ze ziek worden (zoals eerder uitgelegd).
 • In veel van deze gevallen geven de eigenaren veel om hun diertje en de kleintjes.
 • Mensen zijn vaak verkeerd geïnformeerd over de huisvesting en behoefte van deze diertjes waardoor ze zelf ook onbewust de verkeerde info zullen doorgeven en ook niet snel echt voorwaarden zullen hebben.
 • In de meeste gevallen worden de ukken zodra mogelijk al zo veel mogelijk opgepakt, zodat ze alvast aan mensenhanden wennen.
 • Ervaren hamsterhouders kunnen normaliter zien dat deze hamsters niet van showlijnen afstammen. Zoals het hebben van een spitsere kop en een smallere bouw. Vaak zijn ze ook lichter in gewicht.
 • Hebben niet constant één of meerdere nestjes en fokken ook een beperkt aantal soort dieren. bij pret- en oepsnestjes is het eenmalig.
 • Hebben een beperkt aantal dieren. Zorg er altijd voor dat je weet hoe de dieren er bij zitten. In het geval van pretnestjes en oeps nestjes zitten de dieren helaas vaak ook te klein door onwetendheid en hebben de mensen meestal maximaal zo’n twee hamsters.

In het kort:

Het komt er in het kort op neer dat bij een ethische fokker dieren er goed bij zitten en daarnaast op karakter, gezondheid en kleur/vachttype/aftekening worden geselecteerd. Natuurlijk is er nooit garantie dat je een lief en gezond diertje krijgt die mooi oud wordt, want het blijven levende wezens. Wel is de kans veel groter.

Het draait bij grootfokkers en -handels om geld en hierbij kwantiteit over kwaliteit. Deze dieren groeien en leven vaak in vreselijke omstandigheden. Daarnaast wordt er nergens op geselecteerd. De kans dat je dus een ziek of een niet zo’n vriendelijke hamster krijgt is zeker aanwezig. Helaas overlijden deze diertjes dan ook over het algemeen sneller of worden nooit tam. Uitzonderingen natuurlijk altijd daargelaten! Daarnaast steun je de vreselijke omstandigheden. Het is praktisch het zelfde als een puppy mill, maar dan met kleine knaagdieren.

Bij pretnestjes, oepsnestjes of niet goed geïnformeerde fokkers groeien ze vaak in redelijke omstandigheden op. Helaas door onwetendheid wel vaak in ongeschikte verblijven met ongeschikte accessoires. Verder worden ze goed verzorgd en krijgen ze vaak genoeg liefde. Helaas zijn deze hamsters normaliter afkomstig uit groothandels of nakomelingen van dieren uit groothandels waardoor de gezondheid altijd afwachten is. Erfelijke problemen zoals tumoren kunnen dan namelijk heel goed ook geërfd zijn zonder dat de eigenaar van de ouderdieren hier van op de hoogte is. Het beestje kan op dat moment gezond lijken, maar dat kan snel veranderen. Veel problemen zijn namelijk niet van buitenaf te zien of uiten pas als het diertje al minimaal een paar maanden oud is.