Hier een klein overzicht van de kleuren, patronen en vachttypes waar ik mij op richt of die zo nu en dan voor komen in mijn nestjes.
Kleuren:
Goud/Wildkleur (AA) :
Goud/Wildkleur is eigenlijk gewoon het missen van een kleur mutatie. Dit is dan ook de kleur die de Syrische hamster van nature is.
Oranje (pp) :
Oranje is de basis kleur van alle roodoog hamsters. Oranje is een recessieve kleur.
Zilvergrijs (Sgsg of SgSg):
Zilvergrijs is één van de basiskleuren bij de Syrische hamster. Zilvergrijs is een Dominant gen. Dominant betekent dat een dier maar 1 gen van deze kleur nodig heeft om het te tonen. Ze kunnen het hierom ook niet dragen, zoals bij recessieve genen. Zilvergrijs is er in heterozygote vorm (1 gen van de kleur) of in homozygote vorm (2 genen van de kleur).
Créme donkeroog (ee) :
Créme donkeroog is een recessief gen. Créme maskeert kleuren zoals Zwart en Geel. Dit betekend dat de hamster Créme kan lijken, maar onzichtbaar ook Geel of Zwart kan zijn. Veel Créme hamsters zijn dan vaak ook geel/schildpad.
Créme roodoog (eepp) :
Créme roodoog is een recessieve kleur. Créme roodoog is een combinatie van Créme met Oranje. Het wordt roodoog genoemd, maar eigenlijk zijn de ogen robijn rood. Vaak zie je het rode alleen wanneer er licht in de ogen schijnt, zoals op de foto te zien.
OffWhite (eeSgsg) :
OffWhite is de combinatie van Créme en 1 gen Zilvergrijs. Deze kleur zit zoals de naam al zegt tussen Créme en wit in. Met 2 genen Zilvergrijs krijg je Wit donkeroog.
Donker sepia (eeU_) :
Donker sepia ontstaat uit de combinatie van Créme en Umbrous. Umbrous is een verdonkeringsfactor die er voor zorgt dat de haar punten van de hamster donker van kleur worden. Kenmerkend voor kleuren voortkomend uit de combinatie van op zijn minst Créme en Umbrous zijn de oogringen.
Zilver sepia (eeSg_U_) :
Zilver sepia is de combinatie van Créme, Zilvergrijs en Umbrous. Het is dus eigenlijk Donker sepia verdund door middel van Zilvergrijs. Ook hier zijn de oogringen weer kenmerkend.
Mink (eeppU_) :
Mink ontstaat door Créme, Oranje en Umbrous te combineren. Ook bij Mink zijn de oogringen weer kenmerkend.
Wit donkeroog (eeSgSg) :
Wit donkeroog kan je op verschillende manieren krijgen, maar ik fok ze door de combinatie van Créme en 2 genen Zilvergrijs.
Wit roodoog (eeppSgSg) :
Wit roodoog is net als Wit donkeroog door verschillende combinaties van kleuren en patronen te verkrijgen. Zelf fok ik ze op basis van Créme, Oranje en 2 genen Zilvergrijs
Patronen:
Roan/White bellied (Whwh) :
Roan is een recessief gen dat een soort wit schimmel patroon geeft. Dit is alleen zichtbaar op Créme en Créme gerelateerde dieren. Op andere kleuren, zoals bijvoorbeeld een Goud uit het als een spier witte buik (of grote witte buikvlek) wat White bellied wordt genoemd. Dit is ook gelijk het gevaar in dit gen aangezien een patroon als bijvoorbeeld Witband ook een hele witte buik geeft en je dier dus onzichtbaar White bellied kan zijn. Dit gen is semi-lethal wat betekend dat als een hamster dit gen dubbel erft hij wel geboren wordt, maar niet levensvatbaar is. Ze worden dan spierwit en zonder ogen geboren. ze worden dan vaak niet ouder dan 2-3 weken. Een goede reden om Roan/White bellied niet met een ander patroon te mixen, het liefst zelfs alleen maar op Créme gerelateerde kleuren en er niet mee te fokken als je niet goed weet wat je doet.
Witband (Ba_) :
Witband Is een dominant gen. Zoals de naam als zegt zorgt het voor een witte band om de middel van de hamster. Deze banden kunnen variëren van heel smal tot heel breed. Vaak zijn ze aan de bovenkant onderbroken. Dit maakt het ook heel lastig het goed volgens de richtlijnen te fokken. De buik is helemaal wit en de oren vaak gevlekt. In verband met White bellied, zoals hier boven benoemd wordt het sterk af geraden 2 patronen te kruisen waar onder dubbel Witband tenzij je met 100% zekerheid kan zeggen dat je dieren niet White bellied zijn.
Dominant Spot (Dsds):
Dominant Spot is een dominant gen. Dominant spot is een lethaal gen. Dit betekend dat alle ukken die dit gen dubbel erven overlijden in de baarmoeder van de moeder. Zoals de naam al zegt zorgt het voor vlekken verdeeld over het hele lichaam van de hamster. Hoe veel vlekken en hoe goed verdeeld kan erg variëren. De buik is helemaal wit en de oren vaak gevlekt. In verband met White bellied, zoals hier boven benoemd wordt het sterk af geraden 2 patronen te kruisen tenzij je met 100% zekerheid kan zeggen dat je dieren niet White bellied zijn.
Vachttypes:
Korthaar:
Korthaar is hoe de vacht van de Syrische hamster er van nature uit ziet.
Langhaar (ll) :
Langhaar is een recessief gen. De lengte kan bij langhaar erg variëren. Vrouwtjes hebben vaak veel korter haar dan mannetjes. Vrouwtjes zien er vaak net wat pluizerig uit dan een korthaar en hebben vaak 2 langere plukken haar aan kun achterhand en achter de oren. Bij mannen varieert het vaak van een lange sleep tot langhaar over heel het lichaam. Langhaar is dan ook erg moeilijk te fokken volgens de standaard.
Rex (rxrx) :
Rex is een recessief gen dat voor een golvende vacht zorgt. Kenmerkend voor Rex zijn de krullende snorharen en wimpers. Om deze reden wordt het afgeraden 2 Rexen te kruisen. Hierdoor gaan de vacht en wimpers nog meer krullen waar door de wimpers in de ogen kunnen gaan zitten wat voor irritatie aan de oogjes kan zorgen.
Satijn (Sasa) :
Satijn is een dominant gen wat er voor zorgt dat de haren hol worden. Hier door ontstaat er een glans in de vacht. De Satijn glans kan erg variëren per dier. Het is sterk af te raden dubbel Satijn te fokken. Hier door wordt de vacht zo dun dat de hamster kale plekken krijgt waar door het net lijkt als of hij last heeft van parasieten.
De Verschillende vachttypes kunnen ook met elkaar gecombineerd worden.